شرکت گوگل این هفته کنفرانس سالانه خود، Google Cloud Next، را در لاسوگاس برگزار کرد. در این رویداد، گوگل ضمن رونمایی از دهها قابلیت جدید، از جمله نسل بعدی تراشه پردازش هوش مصنوعی خود به نام Ironwood و جدیدترین مدل هوش مصنوعی خود، Gemini 2.5 Flash، فهرست بلندبالایی از استارتاپهای مطرح هوش مصنوعی را معرفی کرد که پلتفرم ابری گوگل را برای فعالیتهای خود انتخاب کردهاند.
حضور برخی از شناختهشدهترین و پرمخاطبترین استارتاپهای جهان در این فهرست، نشاندهنده تلاش گوگل برای جذب کسبوکارهای پیشرو در حوزه هوش مصنوعی و رقابت جدیتر با پلتفرمهای رقیب مانند Microsoft Azure و تا حدی AWS است.
استارتاپهای برجسته همکار گوگل کلود

در میان نامهای اعلامشده، استارتاپهای قابل توجهی به چشم میخورند:
- Safe Superintelligence (SSI): این استارتاپ که توسط ایلیا سوتسکور، همبنیانگذار و دانشمند ارشد سابق شرکت OpenAI، تأسیس شده، یکی از مورد توجهترین شرکتهای جدید در حوزه هوش مصنوعی است.
- Anysphere: سازنده ویرایشگر کد بسیار محبوب Cursor که با هوش مصنوعی کار میکند. طبق اعلام گوگل، Cursor از مدلهای هوش مصنوعی Claude شرکت Anthropic بر بستر گوگل کلود استفاده میکند. منابع TechCrunch ارزش این استارتاپ را اخیراً ۱۰ میلیارد دلار تخمین زدهاند. رقیب اصلی آن احتمالاً GitHub CoPilot مایکروسافت است.
- Hebbia: این شرکت از هوش مصنوعی برای جستجو در اسناد حجیم و پاسخ به سوالات استفاده میکند و در صنعت حقوقی محبوبیت زیادی کسب کرده است. Hebbia در دور سرمایهگذاری سری B خود ۱۳۰ میلیون دلار جذب کرده است و به گفته گوگل، از مدلهای Gemini این شرکت بهره میبرد.
- Magic: این استارتاپ در حال ساخت مدلهای هوش مصنوعی پیشگام (frontier models) برای خودکارسازی کدنویسی و تحقیقات است. انتخاب گوگل کلود توسط Magic با توجه به جذب سرمایه ۳۲۰ میلیون دلاری در سال ۲۰۲۴ با حضور CapitalG (بازوی سرمایهگذاری آلفابت) و اریک اشمیت (مدیرعامل سابق گوگل)، چندان دور از انتظار نبود. Magic از پردازندههای گرافیکی (GPU) گوگل کلود استفاده میکند.
- Physical Intelligence: این شرکت بر روی توسعه نرمافزارهای بنیادی برای رباتها تمرکز دارد و بنیانگذاران شناختهشدهای دارد. این استارتاپ در ماه نوامبر ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه با ارزشگذاری پیش از سرمایهگذاری ۲ میلیارد دلاری جذب کرد. برخی از بنیانگذاران آن، از جمله کارول هاوسمن و چلسی فین، سابقه کار در Google DeepMind را دارند.
- Photoroom: یکی از استارتاپهای مطرح هوش مصنوعی در پاریس که به قطب این فناوری در اروپا تبدیل شده است. Photoroom ابزارهای ویرایش عکس با هوش مصنوعی ارائه میدهد و از مدل تولید ویدیوی Veo 2 و مدل تبدیل متن به عکس Imagen 3 گوگل کلود استفاده میکند.
- Synthesia: این شرکت محصولاتی برای ساخت آواتارهای هوش مصنوعی بسیار واقعگرایانه توسعه میدهد و از مدلهای مختلف گوگل استفاده میکند. Synthesia در ژانویه ۱۸۰ میلیون دلار سرمایه با ارزشگذاری ۲.۱ میلیارد دلاری جذب کرد که GV (گوگل ونچرز سابق) یکی از سرمایهگذاران آن بود.
تقویت اکوسیستم و رقابت در بازار ابری
علاوهبر معرفی این استارتاپها، گوگل اعلام کرد که شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر Lightspeed را به جمع شرکای خود (در کنار Sequoia و Y Combinator) افزوده است. شرکتهای تحت پوشش این سرمایهگذاران به تراشهها و مدلهای هوش مصنوعی گوگل دسترسی خواهند داشت. به گفته گوگل، شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی در پورتفولیوی Lightspeed میتوانند تا سقف ۱۵۰ هزار دلار اعتبار رایگان گوگل کلود دریافت کنند. این اقدام نشاندهنده برنامه گوگل برای ترغیب هرچه بیشتر استارتاپهای نوظهور و آیندهدار برای پیوستن به پلتفرم ابری خود است.
سایر استارتاپهای معرفی شده
گوگل همچنین به همکاری با استارتاپهای زیر اشاره کرد:
- Augment Code: دستیار هوش مصنوعی برای کدنویسی نرمافزار؛
- Autoscience: دستیارهای هوش مصنوعی برای تحقیقات علمی؛
- Big Sur AI: ارائه پیشنهادات شخصیسازیشده برای تجارت الکترونیک؛
- Captions: ابزار ساخت و ویرایش ویدیوهای سخنگو؛
- Eon.io: پشتیبانگیری و بازیابی خودکار برای سازمانها؛
- fal.ai: تبدیل متن به تصویر و تصویر به ویدیو؛
- Spot AI: هوش مصنوعی برای دوربینهای امنیتی؛
- Story: بلاکچین برای ذخیره و صدور مجوز مالکیت معنوی؛
- StudyHall AI: مربی هوش مصنوعی برای کمک به دانشآموزان در خواندن، نوشتن و آمادگی آزمون؛
- Ubie: تحلیلگر علائم بیماری مبتنی بر هوش مصنوعی (ژاپن)؛
- Udio: ابزار ساخت موسیقی با هوش مصنوعی؛
- Ufonia: دستیار هوش مصنوعی برای مشاورههای بالینی با بیماران؛
- Wagestream: پلتفرم رفاه مالی که توسط موسسات خیریه ایجاد شده است؛
- Wondercraft: تولید محتوای صوتی واقعگرایانه با هوش مصنوعی مولد.