این هفته دنیای هوش مصنوعی حسابی شلوغ بود. بیایید نگاهی بیندازیم به چندتا از مهمترین اتفاقات: از ماجرای تعرفههای جدید ترامپ و تأثیرش روی هوش مصنوعی گرفته تا خرید توییتر (ایکس) توسط شرکت هوش مصنوعی ایلان ماسک و البته، خبرهای جدید از OpenAI.
مدل تصویرساز جدید OpenAI باعث شد همه یاد استودیو جیبلی بیفتند

همین که OpenAI مدل جدید تصویرسازش یعنی GPT-4o را روی ChatGPT فعال کرد، یک روز نگذشته بود که اینترنت پر شد از عکسها و میمهایی به سبک استودیو انیمیشنسازی معروف ژاپنی، یعنی جیبلی.
کاربرها در ایکس (توییتر سابق) و اینستاگرام شروع کردند به ساختن و به اشتراک گذاشتن کلی تصویر با الهام از سبک این استودیو که انیمههای معروفی مثل «شهر اشباح» و «همسایه من توتورو» را ساخته است.
بعضی از این پستهایی که حسابی دیده شدند، شامل یک تریلر بازسازیشده از «ارباب حلقهها»، تصویری خیالی از دیدار پرحاشیه ترامپ و جیدی ونس با زلنسکی در کاخ سفید و حتی عکس معروف بن افلک در حال سیگار کشیدن بود که همگی به سبک جیبلی بازسازی شده بودند.
البته این ترند واکنشهای مختلفی هم داشت. خیلی از طرفداران استودیو جیبلی از این ماجرا ناراضی بودند و حتی ویدیویی قدیمی از سال ۲۰۱۶ هایائو میازاکی، یکی از بنیانگذاران استودیو را دوباره پخش کردند. میازاکی که بهخاطر دقت و وسواسش در انیمیشنهای دستی معروف است، در آن ویدیو گفته بود که هنر ساختهشده با هوش مصنوعی «توهین به خود زندگی» است.
خلاصه که استفاده از سبک جیبلی، دوباره بحثهای قدیمی در مورد نقش هوش مصنوعی در دنیای هنر و خلاقیت را داغ کرد.

تعرفههای جدید ترامپ چه بلایی سر صنعت هوش مصنوعی میآورد؟
دونالد ترامپ اعلام کرد که قرار است تعرفههای سنگینی روی کالاهای وارداتی به آمریکا وضع کند و این خبر، تنشهای تجاری در دنیا را بیشتر کرده است.
حالا همهجا صحبت از این است که زنجیرههای تأمین چقدر مقاوم هستند، نگرانیهای امنیت ملی بیشتر شده و بحث ملیگرایی اقتصادی دوباره داغ شده است.
صنعت فناوری که خیلی به شبکههای تولید پیچیده جهانی، مخصوصاً در آسیا، وابسته است، حالا دقیقاً وسط این دعواهای تجاری قرار گرفته است.
تولید تراشههای نیمههادی که تایوان در ساخت پیشرفتهترینهایشان حرف اول را میزند، مثل قلب تپنده دنیای فناوری است و حالا به یکی از میدانهای اصلی رقابت بینالمللی تبدیل شده است، چون کشورها دنبال این هستند که در زمینه فناوری به خودکفایی برسند.
براساس طرح ترامپ، یک عوارض گمرکی ۱۰ درصدی روی همه کالاهای وارداتی اعمال میشود و این رقم برای بعضی کشورها ممکن است تا ۵۰ درصد هم بالا برود. کاخ سفید اسم این روز را گذاشته «روز آزادسازی».
پرزیدنت ترامپ در سخنرانیاش در کاخ سفید، روز ۲ آوریل ۲۰۲۵ را «یکی از مهمترین روزهای تاریخ آمریکا» خواند و گفت: «دهها سال است که کشورهای دور و نزدیک، چه دوست و چه دشمن، کشور ما را غارت کردهاند.» او اضافه کرد: «بیشتر از ۵۰ سال سر کشور ما و مالیاتدهندگان کلاه رفته، اما دیگر بس است.»
خرید توییتر (X) توسط شرکت xAI چه معنایی برای دنیای هوش مصنوعی دارد؟
ایلان ماسک رسماً تأیید کرد که شرکت هوش مصنوعیاش، xAI، شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) را با یک قرارداد تماماً سهامی میخرد. ارزش این شرکت جدید ادغامشده بالای ۱۱۳ میلیارد دلار تخمین زده میشود.
این معامله، دوتا از بخشهای مهم امپراتوری فناوری ایلان ماسک را درست در زمانی به هم وصل میکند که رقابت در صنعت هوش مصنوعی دارد به اوج خودش میرسد.
تصمیم ماسک در شرایطی گرفته شده که کل بازار هوش مصنوعی درحال دگرگونی است؛ شرکتها بهدنبال خریدن همدیگر، بستن قراردادهای همکاری استراتژیک و بهدستآوردن منابع حیاتی مثل داده، قدرت پردازش کامپیوتری و مهندسان کاربلد هستند.
غولهای فناوری مثل گوگل، مایکروسافت، متا و آمازون حسابی روی هوش مصنوعی سرمایهگذاری کردهاند، از این فناوری در سرویسهایشان استفاده میکنند و با خریدن شرکتهای کوچکتر مرتبط، تواناییهای خودشان را بالا میبرند.
سرمایهگذاری ۱۳ میلیارد دلاری مایکروسافت در OpenAI (سازنده ChatGPT) هنوز بزرگترین سرمایهگذاری در این حوزه است و باعث شده مایکروسافت بتواند هوش مصنوعی را در خیلی از محصولاتش، از Word و Excel گرفته تا موتور جستجوی بینگ، وارد کند.
حالا شرکتهای خصوصی هم دارند جایگاه خودشان را در بازار بازبینی میکنند و خیلیها به این نتیجه رسیدهاند که برای رقابت با غولهای بزرگی که کلی داده و امکانات دارند، چارهای ندارند جز اینکه با هم ادغام شوند و بزرگتر شوند.

OpenAI با جذب سرمایه ۴۰ میلیارد دلاری رکورد شکست
شرکت OpenAI موفق شد در یک دور جذب سرمایه جدید به رهبری سافتبانک (SoftBank)، ۴۰ میلیارد دلار پول جمعآوری کند. با این حساب، ارزش شرکت به ۳۰۰ میلیارد دلار رسیده است. غیر از سافتبانک، سرمایهگذارهای مهم دیگری مثل مایکروسافت، Coatue، Altimeter و Thrive نیز در این سرمایهگذاری شرکت کردند.
گفته میشود این بزرگترین جذب سرمایه خصوصی در تاریخ شرکتهای فناوری است. بر اساس آمار پلتفرم PitchBook، این رقم تقریباً سه برابر رکورد قبلی است که یک شرکت خصوصی فناوری توانسته بود جذب کند.
آمار PitchBook همچنین نشان میدهد که با این ارزشگذاری جدید، OpenAI حالا از بایتدنس (ByteDance)، شرکت سازنده تیکتاک، هم جلو زده و دومین شرکت خصوصی باارزش دنیا شده است. رتبه اول هنوز دست اسپیسایکس (SpaceX) ایلان ماسک با ارزش ۳۵۰ میلیارد دلار است.
OpenAI گفته که این بودجه عظیم «به ما کمک میکند تا تحقیقات هوش مصنوعی را جلوتر ببریم، زیرساختهای پردازشیمان را قویتر کنیم و ابزارهای بهتری برای ۵۰۰ میلیون کاربری بسازیم که هر هفته از ChatGPT استفاده میکنند.»
به گزارش بلومبرگ، OpenAI اول ۱۰ میلیارد دلار دریافت میکند که ۷.۵ میلیارد دلارش از طرف سافتبانک و ۲.۵ میلیارد دلار بقیهاش از طرف سرمایهگذارهای دیگر است.
خبرهای جدید از دنیای رباتها: ربات Digit شرکت Agility بهروزرسانی شد
شرکت Agility Robotics اعلام کرده که پیشرفتهای مهمی در ربات انساننمای هوشمندش به نام Digit ایجاد کرده است؛ رباتی که همین الان هم در انبارهای تجاری مشغول به کار است.
این بهبودها بیشتر روی بالا بردن کارایی ربات، رعایت استانداردهای ایمنی و هماهنگی بهتر با سیستمهای اتوماسیون موجود با کمک هوش مصنوعی تمرکز دارند. این خبر در رویداد ProMat که مربوط به زنجیره تأمین است، اعلام شد.
از جمله تغییرات فنی Digit میتوان به افزایش عمر باتری (که با هوش مصنوعی مدیریت میشود) به چهار ساعت و قابلیت شارژ شدن خودکار اشاره کرد. هدف این است که ربات بتواند بدون وقفه کار کند.
همچنین، با بهتر کردن فرایندهای تولید، توانایی رباتها برای کار گروهی و هماهنگ با هم هم بیشتر شده است.
ویژگیهای ایمنی ربات هم مطابق استانداردهای هوش مصنوعی بهتر شده و شامل قابلیت توقف اضطراری دسته ۱، PLC ایمنی و کنترلهای توقف اورژانسی است. اینها با یک کنترل دستی آموزشی بیسیم و پروتکلهای ایمنی جدید روی EtherCAT تکمیل شدهاند.
ملونی وایز، مدیر ارشد محصول در Agility Robotics، گفت: «این بهروزرسانیها به ما اجازه میدهد تا قابلیتهای Digit را برای پاسخ به نیازهای رو به رشد مشتریان تجاریمان بیشتر کنیم.»
او اضافه کرد: «این بهبودها در مجموع، تعهد ما به ایمنی در محیط کار مشترک انسان و ربات را نشان میدهد و راه را برای اینکه Digit بتواند در آینده کنار همکاران انسانیاش کار کند، هموارتر میکند.»